Over ons

De grondslag van het Middeleeuws Engelse ‘Havelok the Dane’ epos heeft het in Rotterdam gevestigde ensemble geïnspireerd om slagwerk in allerlei verschillende vormen te etaleren. Dit heldendicht valt op door zijn belangstelling voor een rechtvaardige samenleving, de zoektocht naar ideaal leiderschap en kent grote waarden toe aan welwillendheid, hard werken en virtuositeit. Er is aandacht voor de omgeving en tevens wordt er gezocht naar de mogelijkheden binnen de complexe samenleving. De strekking van dit Middeleeuws gedicht sluit aan op Havelok Percussion dat met hard werken, veel enthousiasme en openheid, nieuw terrein met eigentijdse muziek wil veroveren.

Al sinds hun conservatoriumtijd spelen Emilio Saura Jiménez, Niels Verbeek, Antonio Gutiérrez Rubio en Niek KleinJan samen in ensemble- en orkestverband. Sinds 2018 zijn de krachten in een muzikaal collectief gebundeld en is de naam Havelok gevestigd. Met studies gevolgd in Brussel, Murcia, Barcelona, Rotterdam, Detmold en Zwolle, opgedane ervaring bij onder andere het Rotterdams Philharmonisch Orkest, BBC Concert Orchestra, Nationale Opera, de Lion King musical en nog vele andere gezelschappen en wereldwijd gegeven masterclasses en solorecitals, is er binnen het ensemble veel expertise en ervaring.

Havelok is een vrijzinnige, veelbelovende speler in het rijke Nederlandse ensemble-landschap. Vanuit een basis van eigentijdse muziek trachten ze een breder veld te bespelen. De concertprogramma’s zijn verrassend, toegankelijk, virtuoos, en vaak ook beïnvloed door wereldmuziek, minimalisme, groovy ritmes en elektronica.

Er wordt gretig gezocht naar verdieping en verbreding van het repertoire door samenwerking te zoeken met andere kunstvormen/gezelschappen en het initiëren van opdrachtcomposities. Ook muziek van bekende werken voor solo piano wordt door Havelok gearrangeerd en ten gehore gebracht zodat de veelzijdigheid van slagwerk wordt getoond.

Havelok voelt zich geroepen om slagwerk bij een breder publiek onder de aandacht te brengen. Interactie met het publiek door middel van een op maat gemaakte concertquiz, bodypercussion of andere tamtam is bij concerten niet ongebruikelijk.

X